Dit spreekuur vindt plaats in “D'Ouwe Pastorie Hapert” Oude Provincialeweg 21b  te Hapert en hier kunt u terecht met vragen over zorg en ondersteuning, waaronder huishoudelijke hulp, ondersteuning voor mantelzorgers, vervoersvoorzieningen en voorzieningen zoals een rolstoel of aanpassingen in de woning. Ook kunt u terecht voor advies over andere diensten zoals de warme maaltijdvoorziening, sociale alarmering.

Afhankelijk van uw vraag kunnen wij u vraag direct beantwoorden of wordt u doorverwezen naar het zorgloket van de gemeente, Wanneer er daar een melding komt voor een Wmo-voorziening zal een van de Wmo-consulenten contact met u opnemen om u thuis te bezoeken. Of wij verwijzen door naar b.v. oudere adviseurs, cliënt ondersteuners, dementie adviseurs, andere vrijwilligersorganisaties of vormen van dagbesteding.

U kunt hier terecht op:
Maandag: Esther v/d Meijden (Zuidzorg)
Donderdag: Carol Iding (buurtzorg)
Van: 10:30 uur tot 11:30 uur
Op dit tijdstip kunt u ook naar ons bellen via het nummer van de “D'Ouwe Pastorie Hapert” 0497-384174
In de PC 55 staan wekelijks de dagen en tijden van het spreekuur en ook als het een keer vervalt.

Wat is nu WMO?
De Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en leven. Zelfstandig wonen en leven betekent dat u het huis schoon kunt houden, zich in en om uw huis kunt verplaatsen, binnen uw woonplaats/regio kunt reizen, mensen kunt ontmoeten en een zinvolle dagbesteding heeft.
Als u behoefte heeft aan ondersteuning, bijvoorbeeld in het huishouden, bij vervoer, in uw woning of bij een zinvolle dagbesteding, dan gaat u eerst op zoek naar eigen oplossingen. Kan iemand van de familie, buren of bekenden u helpen bij uw ondersteuningsvraag en in hoeverre bent u in staat om zelf oplossingen te betalen?

Wanneer er een melding komt voor een Wmo-voorziening zal een van de Wmo-consulenten contact met u opnemen om u thuis te bezoeken. Tijdens dit gesprek worden uw situatie en de resultaten die u wilt bereiken, besproken. Wanneer u hierbij ondersteuning wenst van een onafhankelijke cliëntondersteuner kunt u contact opnemen met het Zorgloket. De Wmo-consulenten kijken tijdens het gesprek altijd eerst naar wat u zelf kunt doen, wat uw omgeving kan doen en waar u vervolgens nog ondersteuning bij nodig heeft. U zoekt samen met de Wmo-consulent naar de mogelijkheden. U kunt in het gesprek zelf aangeven wat het beste bij u past.

Na dit gesprek ontvangt u een brief met een gespreksverslag. In dit verslag leest u samengevat wat er tijdens het gesprek is besproken en welke afspraken er zijn gemaakt.
Wanneer beoordeeld is dat u in aanmerking komt voor een Wmo-voorziening zal van uw melding een aanvraag worden gemaakt en zal de Wmo-consulent u informeren over het verdere verloop van uw aanvraag.