De Kloostertuin is er voor een praatje, een bakje koffie en activiteiten
Het is moeilijk te zeggen of eenzaamheid onder senioren iets van de laatste jaren is of dat het altijd een groot probleem was. Feit is dat meer senioren dan we kunnen vermoeden, de dagen alleen doorbrengen. Zonder een praatje, zonder contact en zonder de mogelijkheid even hun verhaal kwijt te kunnen. Gelukkig is er de Kloostertuin in Hapert waar alle ouderen welkom zijn voor een bakje koffie en een babbeltje.
Onzichtbaar
Aan de buitenkant kun je aan een mens niet zien of hij of zij eenzaam is. De dagen kunnen lang duren als er nooit iemand langskomt voor een praatje. Daar is De Kloostertuin een uitstekend initiatief voor”, weet Antoon. “Via onze vrijwilligers weten we dat er nogal wat eenzaamheid heerst onder de ouderen in Hapert. Maar ze blijven zo onzichtbaar en dat is jammer. Als een vrijwilliger van de klussendienst bij iemand komt en het vermoeden bestaat dat diegene te veel alleen is, melden ze het bij ons. Als er geen behoefte is, is het prima maar we willen er álles aan doen om ouderen het gevoel van erbij horen en ertoe doen terug te geven.”
Vrijblijvend
Iedereen is welkom in De Kloostertuin, daarvoor hoef je geen lid te zijn, ook niet van de KBO. We begrijpen dat de drempel om voor de eerste keer binnen te lopen groot kan zijn. Ik zou wel van de daken willen schreeuwen dat dit niet zo is; iedereen is welkom en iedereen wordt gastvrij ontvangen. Je hoeft helemaal niets maar je mág overal aan meedoen. Een kaartje leggen, een potje biljarten of gewoon even buurten met de andere aanwezigen of de gastvrouwen. Het zou zo makkelijk kunnen zijn. Elke dag is de Kloostertuin open iedereen is welkom. We kunnen de doelgroep niet uit hun huis trekken, simpelweg omdat we ze niet allemaal in beeld hebben, maar ik zou willen zeggen: kom gewoon een keer langs. Je hóeft niet alleen thuis te blijven zitten. Samen is het gezelliger en duren de dagen niet zo lang.
Initiatief nemen
Dolblij is het bestuur van De Kloostertuin met de vrijwilligers. Onze gastvrouwen zorgen voor de koffie met het koekje, de beheerders zorgen ervoor dat de zaal open is. De rest moeten de mensen zelf doen. Zélf het initiatief nemen om te komen, bedoel ik. Geloof me, ik heb in de loop der jaren veel mensen hun eerste stap zien doen in De Kloostertuin. Sommige van hen komen nog steeds met veel plezier een bakje koffie halen of een partijtje biljart spelen. Er ontstaan zelfs vriendschappen en er worden activiteiten buiten De Kloostertuin om ondernomen. Eenzaamheid kan het gevolg zijn van het feit dat senioren langer zelfstandig moeten blijven wonen. Er is minder aanloop, mensen zijn soms al minder mobiel en voelen zich snel teveel. Voor die mensen is een organisatie als De Kloostertuin in het leven geroepen.